RSS
email

"THE MAILMAN ALWAYS DELIVERS"

Bir çoğumuz onu Jordan'a karşı şampiyonluk mücadelesi verdiği yıllardan hatırlıyoruz. Stockton'un verdiği pasları adrese teslim etmesi sebebiyle The Mailman (postacı) lakabını alan Karl Malone'un şüphesiz en büyük şanssızlığı NBA'in efsane oyuncusu Michael Jordan ile aynı şeyi hedeflemekti; şampiyonluk yüzüğü...

1985 yılında Utah Jazz tarafından 13. sırada draft edildiği zaman, onu es geçen 12 takım, Nba tarihinin en iyi power forvetlerinden birini kaçırdığının farkında değildi.

İlk sezonunda 14.9 sayı, 8.9 ribaund ortalamaları yakalayan Malone, ligde 2. yılını geçiren oyun kurucu John Stockton ile birlikte başarılı bir sezon geçirdi.

Malone'un çaylak sezonundan sonra, ondaki potansiyeli gören Jazz yetkilileri takımın yıldız forveti Adrian Dantley'i Detroit Pistons'a gönderdi ve Malone-Stockton ikilisinin etrafında yeni bir yapılanmaya gitti. Böylece "Stockton to Malone" olarak adlandırabileceğimiz yeni bir çağ başlamış oldu.


88 sezonunda Stockton'un liderliğinde oluşan Jazz hücumlarının bir numarlı opsiyonu haline gelen Malone, ilk kez All Star seçilme başarısını gösterdi. Aynı sezon 27.1 sayı ortalaması yakalayarak Nba'in en iyi beşine seçildi.

Bir sonraki sene sayı ortalamasını 29.1 e çıkartan The Mailman, bu kategoride Jordan'ın ardından 2. sırada yer alırken maç başına 10.7 ribaund ortalaması yakalamayı başardı. Aynı sezon All Star maçında 28 sayı, 9 ribaund, 3 asistlik performans sergileyerek maçın en değerli oyuncusu seçildi. Utah Jazz sezonu 51-31 lik bir dereceyle bitirmesine karşın, play off ilk turunda Golden State Warriors'a 3-2 elenmekten kurtulamadı.

Jerry Sloan'ın pick and roll hücumunu mükemmel oynayan Stockton-Malone ikilisi, Utah'ı Nba'in saygı duyulan ekiplerinden biri haline getirdi.

1996 yılına kadar performansını sürekli artıran Malone 1994 ve 1996 yıllarında takımını Batı Konferansı finallerine çıkarmayı başardı. Fakat Utah Jazz, 94 te şampiyon Houston Rockets'a, 96 ise Gary Payton'lı Supersonics'e elenmekten kurtulamadı.


97 sezonunda 27.4 sayı ortalaması ile oynayarak Utah Jazz'ın sezonu 64-18 lik bir dereceyle bitirmesinde büyük rol sahibi oldu. Bu performansı ile normal sezon MVP ödülünü kazanan Malone kariyerinde bir ilki gerçekleştirmiş oldu. İlk iki turda Clippers ve Lakers'ı eleyen Jazz, Batı finalinde Houston Rockets ile karşılaştı. Hakeem Olujuwon, Charles Barkley ve Clyde Drexler gibi yıldızlara sahip olan Houston'u 6 maç sonunda eleyen Utah finallerde Michael Jordan'lı Bulls'un rakibi oldu. Final serisine deplasmanda oynadığı ilk iki maçı kaybederek başlayan Jazz, kendi evinde Malone'un (3. maç 37, 4. maç 28 sayı) etkileyici perfomanslarıyla seriyi eşitlemeyi başarsada, Chicago'da oynanan maçlardan galibiyet çıkaramadı ve rakibine 4-2 mağlup oldu.

Bir sonraki sezonda da kaldığı yerden devam eden Jazz, 62 galibiyet almayı başararak sezonu Nba lideri olarak tamamladı. Maç başına 27 sayı ortalaması tutturan Karl Malone, MVP oylamasında Michael Jordan'ın ardından 2. sırayı aldı. Playoff'larda Rockets, Spurs ve Lakers'ı eleyerek finale çıkan Jazz'ın rakibi yine Chigaco Bulls oldu. Bu sefer seriye ev sahibi avantajıyla çıkan Jazz ilk maçı kazansada, seriyi hatıralarımızdan asla silinmeyecek olan Michael Jordan'ın " The Last Shoot" u yüzünden 4-2 kaybetti.


99 yılında lokavt sebebiyle 50 maç oynanan kısa sezonda Utah Jazz 37-13 lük bir derece elde ederken, Karl Malone kariyerinde ikinci kez MVP ödülünü kazanmayı başardı. Fakat Playoff ikinci turunda Portland'a elenen Utah için geç başlayan sezon erken kapandı. Daha sonraki birkaç yılda düşüşe geçen Jazz ve Malone kayda değer bir başarı yakalayamadı.


2003 sezonun sonunda takımıyla sözleşmesi sonra eren Karl Malone, kariyerinin son demlerinde bir şampiyonluk yüzüğü kazanabilmek adına ligin en iddialı takımı Los Angeles Lakers'a katıldı. Fakat final serisinde Lakers'ı 4-1 ile geçen Detroit Pistons, Postacı'nın şampiyonluk sevinci yaşamasına izin vermedi.

2005 yılında emeklilğini açıklayan Karl Malone'u kadrosuna katmak isteyen Spurs yöneticileri onu basketbola dönmeyi ikna edemeyince, Malone'un 1985 yılında başlayan Nba kariyeri noktalandı.

Karl Malone'un kariyerinden bazı notlar;

  • 1997 ve 1999 yıllarında NBA'de en değerli oyuncu seçildi.
  • 11 kez NBA'in en iyi beşine, 2 kez en iyi ikinci beşine bir kez en iyi üçüncü beşine seçildi.
  • 3 kez NBA'in en iyi savunma beşine, 1 kez de en iyi ikinci savunma beşine seçildi.
  • 1996 yılında aktif kariyeri devam ederken tüm NBA tarihinin en iyi 50 oyuncusundan biri seçildi.
  • 1992 ve 1996 yıllarında "Rüya Takım" ile iki kez olimpiyat altın madalyası kazadı.
  • 14 defa All-Star kadrosuna alındı. 1989 ve 1993 yıllarında All-Star'da MVP seçildi.
  • Tüm zamanlarda en çok savunma ribauntu alan oyucudur. Ayrıca Kareem Abdul-Jabbar'dan sonra tüm zamanların en çok sayı atan 2. oyuncusudur.
  • Kariyerinde çıktığı 1476 maçta, 25 sayı, 10.1 ribaund ortalaması ile oynamıştır.
  • Utah kariyeri boyuncu giydiği 32 numaralı forma 23 mart 2006 da Jazz tarafından emekliye ayrılmıştır. Ayrıca aynı tarihte bronz bir heykeli John Stockton'ın heykelinin hemen yanında Energy Solutions Arena'nın güney girişinde yerini almıştır.



Bookmark and Share

1 yorum:

perfectman dedi ki...

Nba'in gördüğü en iyi ikiliydi Stocton - Malone

Yorum Gönder